Korjaus koulurakennuksiin kaupungin rakennuttamisen tilaajaosaamisella ja korjausrakentamisen asianmukaisella valvontatyöllä, ei lapsia siirtämällä

Asukkaana ja kuntalaisena haluan osallistua ja vaikuttaa kaupungin ja palveluiden pitkäjänteiseen ja kustannustehokkaaseen kehittämiseen, liittyen lasten ja nuorten hyvinvointiin, viitaten Hämeenlinnan kaupungin tilaajajohtaja Markku Rimpelän tekemiin ja esittelemiin vaihtoehtoihin ma 5.5.2014.

Omat kokemukseni ovat Ortelan ala-asteelta ja Tuomelan ala-asteelta. Ortela ollut kaupungin kattavassa kyselyssä tutkitusti yksi parhaimpia alakouluja Hämeenlinnassa ja saanut jopa valtakunnallista huomiota VTT:n SDL-hankkeen taholta. Pienenä kouluyksikkönä henkilökunta pystyy reagoimaan joustavasti ja ketterästi muuttuviin tilanteisiin ja erityisen tuen oppilaiden tarpeisiin. Tämä on pitkäjänteistä ja kauas tulevaisuuteen heijastuvaa toimintaa, mikä pitkällä aikavälillä säästää kaupungin kokonaiskustannuksia keventämällä jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon työtaakkaa. Minulla on myös kokemusta suuren yksikön, Tuomelan koulun toiminnasta, jonka asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset eivät ole koululle kunniaksi. Tulokset eivätkä myöskään mielestäni parane, jos Ortelan koulu sulautetaan HYK:n Tuomelan kouluun. Lyhytnäköisellä opetustoimen säästöllä on pitkäaikaiset sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikutukset. Eivät erityistä tukea tarvitsevat oppilaat katoa mihinkään itäiseltä koulunkäyntialueelta.

Vaihtoehtoja erilaisiin ja kokoisiin oppimisyksiköihin tulee löytyä, koska lasten tarpeetkin ovat erilaisia, samoin aikuisen ohjauksen ja tuen tarve. Lisäksi haluan kiinnittää huomiota siihen, että miten toteutuu oppilashuollollinen psykososiaalinen tuki isommassa yksikössä, kun nykykäytännössäkään ei kouluilla ole esim. kouluterveydenhoitajaa läsnä jokaisena koulupäivänä. Se, mitä lapset hankalaksi kokemissaan tilanteissa tarvitsevat, on paikalla olevan tutun aikuisen läsnäoloa.

Ortelan koulun hyvän työilmapiirin ja loistavien tulosten siirtäminen Tuomelaan ei ole nopea toimenpide, mutta nopeasti se saadaan ajettua alas. Työyhteisön hyvinvointi ei rakennu pelkästään tiloista.

Toivon vaikuttajaraadin huomioivan asiakaskyselyt käyttäjiltä. Erityisesti toivon Tuomelan koulun osalta, että asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset julkaistaan vielä ennen kouluverkkopäätöstä vaikuttajaraadin ja LANULA:n käyttöön.

Haluan korostaa ja antaa tukeni pienen kouluyksikön, Ortelan koulun erityiseen asemaan lapsiystävällisessä Hämeenlinnassa. Jotta lapsiystävällisyys ja lapsikeskeisyys toteutuisi, pitää Markku Rimpelän valmistelemaa palvelurakennetta tarkastella kohta kohdalta.

Esittelykalvoissa esiin nostettu kiinteistöjen sisäilmariski ei kylläkään ratkea lapsia siirtämällä vaan kaupungin rakennuttamisen tilaajaosaamisella ja korjausrakentamisen asianmukaisella valvontatyöllä. Näiden suoranaisesta laiminlyönnistä on valitettavana esimerkkinä Hätilän päiväkodin remontointi ja uudisrakennus joitakin vuosia sitten.

Alakoululaisten isä Seppo Mäkinen

4 kommenttia artikkeliin “Korjaus koulurakennuksiin kaupungin rakennuttamisen tilaajaosaamisella ja korjausrakentamisen asianmukaisella valvontatyöllä, ei lapsia siirtämällä”
 1. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Iltaa!
  Lanulassa on syntynyt yli puoluerajojen mieliala, että annetaan kaikkien kukkien kukkia. Jos koulu ei tarvitse investointirahaa, se jää henkiin. Toisaalta kyseessä on niin suuri kokonaisuus, että luultavasti kh käyttää otto-oikeuttaan ja päättää, missä koulut sijaitsevat. Tässä tullaan demokratian kipupisteisiin.
  Hyvää yötä t. Hessu K.

 2. avatar Seppo Mäkinen sanoo:

  Veikkaampa, että LANULA:n jäsenet saavat linjata päätöksensä oman kantansa mukaisesti (ilman poliittista ryhmäohjausta) ja että kaupunginhallituksen aseveliakseli käyttää etuotto-oikeuttaan, saadakseen mieleisensä päätöksen huomioiden keskustelussa esiin tullut arvokas tontti. Arvaan, että sitä jatkokehitetään omana kaupungin omistamana ketteränä kiinteistöosakeyhtiönä, jonka johtoon valitaan sopiva henkilö. Valinnassa ei varmaan taaskaan tulla käyttämään avointa menettelyä ja selvittämään taustoja ja aikaisempaa osaamista / aikaansaannoksia, Hämeenlinnan tapaan.

  Seppo Mäkinen

 3. avatar stemu sanoo:

  En usko, että sisäilmaltaan täysin moitteetonta ja muutenkin käyttökelpoista Ortelan koulua uhkaa lakkautus. Siihen ei ole mitään perustetta. Niitä ei Markku Rimpeläkään Ruununmyllyssä esittänyt. Ehdotus Ortelan koulun lakkauttamiseksi oli vain yhtenä, lähes huomaamattomana ranskalaisena viivana esityksen loppuyhteenvetolistassa.

  Minulle jäi Ruununmyllyn tilaisuudesta oikeastaan sellainen jälkimaku, että kyseessä oli vain kahden (Rimpelä/Karrimaa) hyvin väsyneen miehen (toistaiseksi) viimeinen voimanponnistus, jolla koittivat rummuttaa Ortelan lakkauttamisen puolesta. Ei heillä ollut esittää vastauksia kysymyksillemme. Ruununmyllyn tilaisuus oli heille ehkä vain harjoitus, jotta osaisivat hakea sopivat vastaukset, ennen kuin lasten ja nuorten lautakunta käsittelee heidän uusinta ehdotustaan 10.6.2014.

  Ymmärrän kyllä erittäin hyvin kouluverkkouudistuksen hyvät ja hienot tavoitteet, jotka ehdottomasti pitää pyrkiä toteuttamaan. Erittäin ikävän sivujuonteen siihen tuo kuitenkin se, että samalla yritetään pesuveden mukana huomaamatta huuhtoa arvokkaalla tontilla sijaitseva täysin käyttökelpoinen Ortelan koulu pois kartalta.

  Katsoo asiaa miten päin vain, niin aina tullaan tuohon Ortelan tonttiasiaan. Koko projektista käy niin selkeästi läpi kylmän harkittu aikataulutus ja laskelmointi Unicefilta hankittua lapsiystävällinen kunta -mandaattia myöten, että en usko mitenkään, että lasten ja nuorten lautakunta hyväksyisi Markku Rimpelän ehdotusta Ortelan lakkauttamiseksi.

  Oman mausteensa keittoon tuo tietysti vielä myös se, että kouluverkkoasian hoito Hämeenlinnassa on nyt herättänyt kiinnostusta myös Unicefin puolella. Tiedän, että viime päivinä sieltä on esitetty Markku Rimpelälle erittäin tiukkoja kysymyksiä.

  Hämeenlinnan vetovoima syntyy rauhallisesta ja turvallisesta ympäristöstä. Joskus tuntuu, että paljasjalkaiset hämeenlinnalaiset ovat niin syvään tuudittautuneina omassa lintukodossaan, että pitävät tätä kaikkea itsestäänselvyytenä ollenkaan tajuamatta sitä, että kaikki voidaan väärillä toimenpiteillä helposti tuhota. Muualta muuttaneena näen niin selkeästi Hämeenlinnan ainutlaatuisuuden valtavan Helsinki-metropolin kyljessä.

  Erityisesti pistää mietityttämään, että missä on lapsen ja ympäristön hyvinvointi tulevaisuuden Hämeenlinnassa. Ketkä näitä arvoja tulevaisuudessa Hämeenlinnassa enää puolustaa? Poliittisista puolueistakaan ei osaa enää nykypäivänä oikein sanoa, kuka on vasemmalla ja kuka on oikealla.

  Somessa keskustelu asiasta näyttää menneen aika hurjaksi. En näitä kunnallispoliittisia kytkyjä tunne, mutta sen verran googlasin, että Markku Rimpelä asuu käsittääkseni Tampereella ja on viime vuonna hakenut Tampereen tilaajajohtajan paikkaa. Meriitit eivät vielä silloin riittäneet, joten hän ehkä nyt hakee niitä pyrkimällä rankkojen uudistusten alullepanijaksi. Seurauksistahan ei tarvitse välittää, jos tällä tavalla saa karistettua pienen Hämeenlinnan pölyt kannoiltaan.

  Hämeen Sanomat 9.1.2013:
  http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/224771-tilaajajohtajat-hakevat-toihin-tampereelle

 4. avatar Seppo Mäkinen sanoo:

  Ortela uhrataan ainoana pienenä kouluna itäisessä kantakaupungissa. Tilaajajohtaja Rimpelä esittää LANULA:lle 10.6.2014 että Ortelan koulu lakkautetaan.

  Tyytyväisyyskyselyssä parhaat tulokset saanut ja hyvää yhteistyötä päiväkodin, vanhusten ja paikallisten asukasyhdistyksen kanssa tehnyt Ortelan koulu aiotaan siis lakkauttaa. Ortelassa on myös tehyt työtä yli luokkarajojen ja pienryhmissä, siis kaikkea sitä, mitä Hämeenlinna tavoittelee opetustoimen uusilla linjauksilla. Myös työpaikkana henkilökunta on tyytyväistä. Suunnitelmissa on oppilaiden yhdistäminen Tuomelaan ja HYK:iin, joka taas vastaavasti saa jatkuvasti huonot asiakastutkimuksen tulokset.

  Taustoista en tiedä tarkemmin, mutta oma epäilykseni on kiinteistön hyvä sijainti ja realisointi kaupungin velkojen lyhentämiseksi. Ilmeisesti vain raha ratkaisee, jos Kirstulan pelloiltakaan ei tule sitä miljoonapottia ja huonosti hoidetut koulukiinteistöt huutavat korjausrahaa. Lasten ja perheiden hyvä arki ei taida asua ihan Hämeenlinnassa. Ortelan koulu on vasta seissyt terveenä paikallaan 105 vuotta, eikä sitä onneksi ole vielä kaupungin rakennustoimen, -valvonnan tai tilaajapuolen osaamattomuuden tai huolimattomuuden vuoksi pilattu. Moni tuoreempi koulu on jo ilmeisimmin purkukunnossa.

css.php